ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καλοκαίρι 2023 στην αυλή του Μουσείου

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

      Το Λαογραφικό Μουσείο “Χαγιάτι Λαδιά” σας υποδέχεται για άλλη μια χρονιά στην αυλή του, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, που προβάλουν και ενισχύουν την τοπική δημιουργία αλλά και σηματοδοτούν την ολοκλήρωση των δράσεων μιας ακόμη χρονιάς.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν δημοτικά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου - σημαντικά μνημεία του λαϊκού πολιτισμού, που συγκεντρώθηκαν από την Βασιλική Λαδιά στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας του Ιωάννη Κιορίδη, για το δημοτικό τραγούδι. Τα σπάνια αυτά τραγούδια θα ερμηνευθούν από τους Χρήστο Καλλίνη, Κώστα Βαρίτη, Κώστα Πρόκλο, Παναγιώτα Δημητρίου, που τα διέσωσαν και συνεχίζουν να τα τραγουδούν στο σήμερα. Μια βραδιά αφιερωμένη στο Παγγαιορείτικο τραγούδι με την κιθάρα του Βασίλη Βελλίκη, το βιολί του Χάρη Τσιπουρίδη, το κλαρίνο του Κώστα Αργύρογλου και το τουμπερλέκι του Γρηγόρη Πρόκλου.

 

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου, ο φωτογράφος Σπύρος Μαρκογιάννης θα μας ταξιδέψει στην Σαντορίνη μέσα από τις φωτογραφίες του, που φιλοξενούνται στο Λαογραφικό Μουσείο Χαγιάτι Λαδιά στο πλαίσιο της περιοδική έκθεσης «Σαντορίνη το νησί της καμένης γης». Η Σαντορίνη θα αποτελέσει την πρώτη στάση για το φωτογραφικό οδοιπορικό που θα ακολουθήσει σε πόλεις της Ελλάδας, υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Πολιτισμός-Τουρισμός». Επιπλέον τις ημέρες των εκδηλώσεων θα παρουσιάζονται τα φωτογραφικά έργα των συμμετεχόντων της δράσης «Φωτογραφικός περίπατος στην Πρώτη» που πραγματοποιήθηκε συμπληρώνοντας τον πρώτο κύκλο πρακτικών εργαστηρίων φωτογραφίας με κινητό, όπου ο Σπύρος Μαρκογιάννης μοιράστηκε πρακτικά μυστικά με το κοινό.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου, ο συγγραφέας Λεωνίδας Γαλάνης καλεί το κοινό σε μια διαφορετική, απολαυστική διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου του «Ήθος-Πάθος-Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας». Μια περιπέτεια στο χρόνο και στη ζωή σπουδαίων και όχι τόσο…προσωπικοτήτων… αποκαλύπτει το «μυστικό» που ήταν κρυμμένο σε ένα βιβλίο ρητορικής!

Την Κυριακή 13 Αυγούστου, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποδοχωρίου «Κόκκινη κλωστή» παρουσιάζει την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Μέσα από μια συμβολική συνθήκη ο Αριστοφάνης καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της εποχής του και γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ. Διανομή: Αναστασία Ανυφαντάκη, Δέσποινα Γκέντσογλου, Αναστασία Γκούμανου, Στάθης Γρουζίδης, Ζωγράφω Διαμαντοπούλου, Νίκος Καψιμάλης, Βύρων Λάμπρου, Μαρία Μιχαλάκη, Δημήτριος Παρταλάς, Βούλα Στόγιου, Θέα Τορονίδου, Λεωνίδας Χατζηγεωργίου. Σκηνοθεσία-μετάφραση κειμένου: Συροπούλου Κυριακή.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, η ζωγραφική ομάδα Πρώτης «Έκφραση και Δημιουργία» θα παρουσιάζει τα έργα της, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου.

Σας περιμένουμε όλους!