ΤΑ ΒΟΥΝΑ

Το Παγγαίο όρος.

Οι κάτοικοι της Πρώτης Σερρών, γηγενής Ελληνικός πληθυσμός από τα βάθη των αιώνων υπήρξε πάντα λάτρης του βουνού και ιδιαίτερα του όρους Παγγαίου

Το Παγγαίο όρος πολλά έχει να προσφέρει στους ορειβάτες επισκέπτες του. Η ποικιλία της μορφολογίας του όρους προσφέρει ιδανικές πορείες στους ορειβάτες.

Το καταφύγιο με την ονομασία “Μπουγάτινα” σε ύψος 1.200 μέτρων, προσπελάσιμο και σε μεταφορικά μέσα, μπορεί να φιλοξενήσει τους φίλους του βουνού όλες τις εποχές [Δεν Λειτουργεί]. (Από Πρώτη Σερρών μέχρι Ιερά Μονή Αναλήψεως, 7χιλ. άσφαλτος και από Μονή μέχρι καταφύγιο 3χιλ. χωματόδρομος).

Τα τείχη του “Καλιά” και το αρχαίο ορυχείο χρυσού στις υψηλότερες κορυφές του βουνού, δίνουν τη δυνατότητα στους ορειβάτες να ανακαλύψουν άγνωστες αλλά σημαντικές πτυχές της ιστορίας του Παγγαίου.

Το Μοναστήρι της θείας Αναλήψεως (18ος αιώνας), παλαιότερα μετόχι της Μονής Εικοσιφοινίσσης σε υψόμετρο 930 μ. ανακαινίσθηκε τη 10ετία του 1980 με παλιές εικόνες, κειμήλια, όπου λειτουργεί και εκθετήριο χειροτεχνίας, παρέχει στον επισκέπτη του μια μοναδική εμπειρία αγαλλίασης και πνευματικής ανάτασης.

Κατεβαίνοντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε υψόμετρο 600 μ. μπορεί ο επισκέπτης να σταθεί στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στη θέση “Πουλιάνα”, για να απολαύσει την απίθανη θέα και να γευματίσει κάτω από τα κιόσκια των εγκαταστάσεων.