Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Η Βασιλική Λαδιά
12.jpg
     Η ζωγράφος και συλλέκτρια Βασιλική Λαδιά είναι η νεότερη κόρη του Αχιλλέα και της Δάφνης Λαδιά.Aπό το 1980 φυλάσσει τα κομμάτια της οικογενειακής μνήμης καταφέρνοντας να διασώσει σημαντικό αριθμό υλικών τεκμηρίων, που ανασυνθέτουν την ιστορία της Πρώτης Σερρών. Η συλλεκτική της δραστηριότητα σταδιακά την οδήγησε στην εντρύφησή της στον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία, με αποτέλεσμα την συγκρότηση ενός σημαντικού αρχείου προφορικών μαρτυριών, τραγουδιών και εθίμων της περιοχής. Παράλληλα η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Χαγιάτι Λαδιά επέτρεψε την δημιουργία ενός ανοιχτού πολιτιστικού κέντρου που συνεχώς αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και αντικείμενα, δωρεές (σελίδα δωρητές) των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον χάρη στην προσωπική καλλιτεχνική της δράση καταφέρνει να αγκαλιάσει στα πλαίσια του μουσείου όλες τις πλευρές της ανθρώπινης δημιουργικότητας μέσα από τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων.
Χρήστος Τσιφούτης
21.jpg

     O Χρήστος Α.Τσιφούτης από νεαρή ηλικία έχει πλούσια συμμετοχή και διοικητική δραστηριότητα σε πολιτιστικούς συλλόγους.  Αποτέλεσε μέλος του χορευτικού τμήματος των Φιλόμουσων Πρώτης,  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πρωταίων νομούΣερρών και Πρόεδρος από τον Δεκέμβριο του 2000 έως 2012. Παράλληλα ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής των “Πολιτιστικών Λαογραφικών Εκδηλώσεων Πρώτης” και υπεύθυνος σε θέματα παραγωγής του προγράμματος και προβολής. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ορειβατικού-ΧιονοδρομικούΣυλλόγου Πρώτης Σερρών από τον Μάρτιο του 1999έως το 2003 και ήταν υπεύθυνος σε θέματαεπιλογής υλικού, σχεδιασμού και συντήρησης της σελίδας του Δήμου Πρώτης στο Internet, με διεύθυνση της σελίδας : www.protiserron.gr. Ασχολήθηκε εντατικά με την έρευνα, καταγραφή, συλλογή φωτογραφιών με αποτέλεσμα την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος « Φωτογραφικός περίπατος στην Πρώτης».

  Τέλος ίδρυσε από κοινού με την Βασιλική Λαδιά το Λαογραφικού Μουσείου «Χαγιάτι Λαδιά» στην Πρώτη Σερρών, σήμερα ως Πρόεδρος του Δ.Σ. Μουσείου έχει αναλάβει την διοικητική λειτουργία του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Search