ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Οι εκκλησίες στην Πρώτη Σερρών.


 

Το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου.

     Στην Πρώτη Σερρών, υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με το θαυματουργό Αγίασμά του, και ιστορία από το 1910, όπου και βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο από μια γυναίκα, την Αννούδα Λιάκου, κατόπιν εμφανίσεως και παροτρύσεως του Αγίου σε αυτή.

     Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες απ' το φετινό πανηγύρι, στην περιοχή υπάρχει ένα έθιμο, που το ξεκίνησε ο εφημέριος της Πρώτης, πατήρ Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, μαζί με τον κ. Πουρνάρη Μάκη, και το ονόμασαν οι Καβαλάρηδες του Αγίου Γεωργίου.

     Αυτοί, λοιπόν, αφού πάρουν την εικόνα του Αγίου από τον Ιερέα της Αγίας Παρασκευής, την περιφέρουν στο χωριό και καταλήγουν στο Αγίασμα, όπου, αφού γυρίσουν 3 φορές, την παραδίδουν στον Ιερέα για να την τοποθετήσει στο προσκυνητάρι και αμέσως ξεκινά ιερά παράκληση.

 

 


 

Ιερά Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών

Μόλις 7 χλμ από την Πρώτη Σερρών, και σε ύψος 930 μ. στο Παγγαίο, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αναλήψεως. Στο παρελθόν υπήρξε μετόχι της Ι.Μονής Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Το καθολικό της Μονής, είναι μία σπάνια σταυροειδής ροτόντα, ενώ στη Μονή φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αρσενίου του Καπαδόκου. Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, την πυρογραφία το χρυσοκέντημα και την κηροπλαστική.

Η πρώτη Σερρών, απέχει 7χλμ από τη Μονή. Ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης είναι το Ι.Χ. ώστε να είναι εύκολη η μετάβαση στην Μονή.

 

  


 Αγία Παρασκευή  

 


 

Αγιος Νικόλαος

 


 

Αγία Βαρβάρα