Μια ακόμη ημερήσια δράση έγινε 1 Σεπτεμβρίου 2017, στο Λαογραφικό Μουσείο Χαγιάτι Λαδιά.
Θέμα παραδοσιακές συνταγές από το περιοδικό (στείλε τη συνταγή σου!) (FACEBOOK)-
ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ (Μηνιαίο περιοδικό μαγειρικής με 1€)
Η οικοδέσποινα Βάσια Λαδιά / Vasia Ladia (FACEBOOK)
με την αγαπητή Κυριακή Συμεωνίδου… από τις……. Οι Συνταγές της Κυριακής (FACEBOOK) - Κυριακή Συμεωνίδου (FACEBOOK) -
http://sintagestiskiriakis.blogspot.gr Χαγιάτι Λαδιά (FACEBOOK) - www.hayatiladia.gr
Η συνταγή (Γλυκιά πιπερίτσα) είναι μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή.
ΓΛΥΚΙΑ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ
Υλικά:
2 κιλά κόκκινες πιπεριές, λεπτές
1 κιλό καρύδια
2 κιλά κρεμμύδια
1 κουτ σούπας μπαχάρι, κοκκοι
1 κουτ σούπας μαύρο πιπέρι, κόκκοι
1 κουτ σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κουτ σούπας ρίγανη
1 κουτ σούπας τσιμένι (μπαχαρικό σε σκόνη)
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κουτ σούπας δυόσμος ξερός
1 ματσάκι μαϊντανός
5 σκελίδες σκόρδου
Χρόνος εκτέλεσης 60 λεπτά περίπου
Μερίδες: 1 1/2 κιλό περίπου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα πιπέρια και τα καθαρίζουμε από τους σπόρους. Τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα αφήνουμε έπειτα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν μέχρι να κρυώσουν και να στεγνώσουν εντελώς.
Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, και ζυμώνουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, ώστε να ομογενοποιηθεί.
Στη συνέχεια, αλευρώνουμε τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε με καλαμποκάλευρο και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε με το μείγμα που κάναμε, του πιπεριού.
Τα αφήνουμε έξω στον ήλιο να κάνει την .. δουλεία του (θα τα ψήσει),μέχρι να στεγνώσουν καλά και τα τρίβουμε, ανακατεύοντας καθημερινά μέχρι να ξεραθεί εντελώς το υλικό μας.
Αυτό θα μας πάρει περίπου μία εβδομάδα.
Όταν ξεραθούν καλά, τα περνάμε από το μπλέντερ, να γίνουν σκόνη.
Το γλυκό πιπέρι είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε σε όλα σχεδόν τα φαγητά μας.